štvrtok 19. júla 2018

Špinuška


Autor: Annie M. G. Schmidt

Vydavateľstvo: Verbarium

Rok vydania: 2015

Počet strán: 108

Žáner: pre najmenších

 
3+



„Bolo raz jedno dievčatko, ktoré sa volalo Špinuška, pretože bola vždy ufúľaná a ustavične celá od čohosi zmazaná. “

Myslím, že takmer všetci rodičia majú doma takú malú Špinušku a Babroša. Píšem takmer, lebo existujú aj ojedinelé prípady čistých a poslušných detí. Špinuška je však hrdá nositeľka svojho mena a ak práve nevyšla z vane, je stále zababraná. 

Je dokonalým magnetom na všetky dostupné katastrofy a veľakrát sa  jej dobre mienené skutky stávajú pohromou. Snaží sa byť dobrou, poslušnou a čistou dcérou, ale osud je proti nej. Špinuškin verný psík Babroš sa nedá zahanbiť a taktiež chodí zafúľaný. Robia predsa všetko spoločne: varia paradajkovú polievku, robia svadobný sprievod... Popravde, účet za vodu by som v tejto rodine nechcela platiť. Tak často ako sa títo dvaja nezbedníci musia umývať, sa nemusí hádam ani celá škôlka za celý týždeň.

Veselé príhody a nezbedy Špinušky a Babroša priťahujú deti. Keď som prvýkrát doniesla domov Špinušku môj syn sa náramne tešil a museli sme ju čítať niekoľkokrát za deň. Pohľadom sledoval dej a ušami zachytil každé slovo. Večer sme sa rozprávali o tom, čo všetko vyparatila a presviedčal ma, že to on by nikdy nič také neurobil. Poznáte tie minúty ticha, keď sa odrazu spamätáte, že to ticho z izby je nejako podozrivé 😊

Naozaj vydarená kniha, ktorá síce nemá jednoznačný edukatívny odkaz, ale je plná zábavy a deti poväčšine rozveselí. Dopomáhajú tomu aj smiešne ilustrácie, ktoré dej iba prikrášlia.

MOJE HODNOTENIE  ★★★★★





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára