štvrtok 9. augusta 2018

O dievčatku, ktoré prhltlo oblak veľký ako Eiffelova veža



Autor: Romain Puértolas

Vydavateľstvo: Libri

Rok vydania: 2015

Počet strán: 240

Žáner:  román



„Smiech, to je to najhoršie čo sa môže prihodiť chorobe. Vysmiať sa jej do tváre. Nikdy nestratiť nádej. Nikdy sa neopustiť. “

Zahera od narodenia žije v nemocnici, odsúdená na nemocničnú izbu vďaka chorobe zvanej mukoviscidóza. Jej život sa každým dňom zkracuje a už to, že má sedem rokov je zázrak. Na pľúchach jej sedí veľký oblak a nedovoľuje jej dýchať. Nevzdáva sa však a bojuje so všetkých síl.

„Stala sa matkou, pričom neprešla obdobím cumlíkov, plaču a ponocovania. “

Providencia napriek tomu, že bola rakovinou odsúdená na bezdetnosť sa matkou stáva. Náhodne, nepredpokladateľne, vďaka operácii slepého čreva. Zastihlo ju to v Maroku, v nemocnici ďaleko od domova. Tam stretá aj svoju dcéru, Zaheru. Akýmsi zázrakom ju adoptuje a stáva sa matkou na diaľkou. Sľúbila jej však, že sa vráti a vezme ju so sebou do Francúzska, kde jej lekári pomôžu a Zahera bude môcť získať viac času pre život. Lenže niekedy sľub nie je jednoduché splniť, hlavne vtedy, ak vás zastaví ďalší oblak.

„Polovicu letov zrušili pre ten poondiaty oblak popola, ktorý včera večer vypľula chrliaca islandská sopka.“

Ďalší oblak v živote Providencie a Zahery. Ďalšia prekážka, ktorú treba zdolať. Providencia nepatrí k ženám, ktoré sa rýchlo vzdajú a odhodlá sa pre všetko. Napríklad aj naučiť sa lietať.

„Chýba vám len jediné: musíte sa naučiť nasmerovať svoju energiu, sústrediť všetku silu  na jediné – lietanie. “

 Zdá sa vám to nemožné? Prečo? Veď za každým veľkým dielom je na začiatku iba sen, a preto stačí iba chcieť, sústrediť svoju energiu do jednej činnosti a nevzdať sa. Neveríte? Skúste sa začítať a zistiť či je to len prelud alebo realita. Majster 90 vám dá tie najcennejšie rady.

„Deti robíme, aby vyrástli, stali sa mocnými, nepremožiteľnými, aby nás prekonali, aby sme ich videli rásť, aby mali dlhý a krásny život, nie aby po pár rokoch zomreli skôr ako my. “

Leo Oné je rozprávačom fantazijného príbehu, neuveriteľného. Smutného príbehu Zahery, ktorá túži po svojej matke a živote a Providencie, ktorá sa rozhodne urobiť všetko preto, aby dodržala svoj sľub, prišla po svoju dcéru presne v deň dohody.

Prekonať mraky, naučiť sa lietať. Je to o snívaní, snoch, ktoré sa môžu splniť. S humorom, láskavosťou, ale aj čudesnou tajuplnosťou napísaný príbeh, ktorého koniec je prekvapivý a takmer nečakaný. Tak sa len stačí ponoriť  do snívania, nebáť sa iného literárneho žánra.  Pretože je to riadny úlet, ktorý možno prečítať za jeden deň.  Nebojte sa hľadať za nezmyselnosťou skrytý ten pravý zmysel.


MOJE HODNOTENIE  ★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára