streda 25. apríla 2018

Chlapec, vtáčik a truhlár


8+


Autor: Matilda Woodsová

Vydavateľstvo: Albatros

Rok vydania: 2017

Počet strán: 200

Žáner:  rozprávka


„Aké iné miesto na svete môže byť také čarovné ako toto? Kde inde by mohol v noci pozorovať, ako z oblohy pršia strieborné ryby, a sledovať pestré vtáčiky, ktoré boli také vzácne, že ich ešte ľudské oko nevidelo? “

Mestečko Allora, magicky čarovné miesto. Na jednej strane výnimočné, na druhej jednoduché a plné obyčajných ľudí s chybami. Stretávajú sa v ňom Alberto Cavello, truhlár, chlapec Tito a čarovný vtáčik Fia. Ich životy pretkáva smrť tak prirodzene, ako slnko ráno vychádza a večer zapadá. Našli sa, aby sprostredkovali príbeh smútku, ale aj radosti a túžby po vyplnení prázdneho miesta. To zvláštne puto, ktoré zákonite muselo vzniknúť ich posúva vpred a pomáha im prekonať aj tie najťažšie okamihy. Ich šťastie je však v ohrození a uchrániť ho vôbec nie je ľahké. Dokážu prekonať prekážky? Nájdu ten správny smer?

„Stromy na kopci neboli z dreva, ale zo striebra, kvety mali namiesto lupeňov rubíny a každučké steblo trávy bolo smaragdové. “

Na pozadí hlavného príbehu sa odvíja príbeh iný. Snový. Pocit, že niečo, čo nie je, môže ľahko byť a existuje miesto plné šťastia. Putovať za ním, je akoby hľadanie večnej radosti. Lebo nádej je vždy tu a nič ju nezničí.

Táto nádherná kniha magického realizmu je výnimočná nielen obsahovo, ale aj vizuálne. Pútavý obal, mimoriadne ilustrácie a príťažlivá námornícka modrá. Ani jedna stránka neostala nahá a nepútavá. Vtiahne do deja ako orkán a pohltí viac než hlboké more.

MOJE HODNOTENIE  ★★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára