utorok 13. marca 2018

Maturita z lásky



Autor: Marián Kuffa

Vydavateľstvo: Kumran

Rok vydania: 2016

Počet strán: 96

Žáner:  náboženská literatúra



„Keď viackrát zažijete blízkosť smrti, sú to také vitamíny pre život. Zamyslíte sa nad svojim životom. “

Marián Kuffa, farár zo Žakoviec,  je zaujímavou osobnosťou, ktorého si buď hneď zamilujete, alebo vás privádza do nepríčetnosti. Svojim prejavom, ráznymi slovami tne do živého a nebojí sa ísť s kožou na trh a poukázať na svoje vlastné chyby. Každodenný kontakt s bezdomovcami, vrahmi, "vyvrheľmi" ho nepodporuje vo vlastnej samoľúbosti, ale v pokore znáša ich osudy, urážky a bezhranične ich prijíma. Pozná biedu a nemá strach byť jej priamou súčasťou.

„Čo sú to skúšky pokory? Ak sa darí druhému a nezožiera ťa smútok, ktorý po slovensky voláme závisť, žiarlivosť. Ak nežičíš druhému, žiarliš a neporastieš v čnostiach. Nauč sa už v malých veciach fandiť tomu druhému – dobre sa mu darí! “

Jednoduchými úvahami sprostredkúva odpovede na otázky, ktoré prichádzajú na um nejednému z nás. Nesnaží sa moralizovať, udupať sebavedomie človeka a vyhrážať sa posledným súdom. Prichádza ako priateľ, radca, ktorý vie, že každé zlyhanie možno napraviť a pokúsiť sa odpustiť.  S humorom, jemu vlastným, spomína na životy tých, s ktorými sa stretol a aj na ten svoj vlastný. Útla kniha s veľkým obsahom.



MOJE HODNOTENIE  ★★★★★

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára