štvrtok 9. augusta 2018

Naučme sa diskutovať ako Artur a Mila

4+

Autor: Aurore Gauthier

Vydavateľstvo: Ikar

Rok vydania: 2018

Počet strán: 32

Žáner: Montessori




„Ten, kto má v ruke paličku, povie, čo má na srdci, a druhý ho počúva. Neprerušuje ho. Potom ten, ktorý dohovoril, paličku odovzdá, a môže rozprávať druhý, vysvetľuje Artur.“

Komunikácia je základ medziľudských vzťahov, preto je dôležité naučiť dieťa ako správne vyjadriť svoj postoj s dôrazom na rešpektovanie nielen seba, ale aj druhých. Nasmerovať deti na správne riešenie konfliktov a vedieť počúvať.  Pretože konflikty sú pri deťoch veľmi časté. 

Pomôckou pre riešenie problému je čarovná palička, ktorá by sa zišla v mnohých kolektívoch a rodinách. Pretože poznáme nejednu situáciu, v ktorej prekrikovanie sa navzájom je na prvom mieste.
Súčasťou medziľudských vzťahov sú aj emócie – pozitívne, negatívne, ktorých zvládanie môže byť náročné. Montessori pedagogika vníma dieťa ako jedinečné v jeho podstate. Zvedavé, s túžbou nájsť informácie a rodič je ten, kto mu má dopriať dostatočný priestor a možnosti pre bádanie. Vedieť komunikovať je naozaj veľké umenie a aj vďaka tejto knihe ho môžete dieťaťu sprostredkovať. 

Montessori pedagogiku sčasti poznám, aj keď ružová veža, hnedé schody u môjho syna nikdy neboli v obľube, ale ako milovník kníh, aj túto ocenil. I keď je v nej málo napätia a zábavy a je cítiť z nej motív deti hlavne poučiť. Príbeh je jednoduchý a názorne využíva základné myšlienky Montessori pedagogiky.

MOJE HODNOTENIE  ★★★★★





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára